Is Sikou ambachtelijk?

Sikou is begonnen als roomijsbar, maar heeft zijn activiteiten in februari 2013 nieuw leven ingeblazen met de hulp van ambachtsman Bruno Lai. De producten worden sindsdien in potten van 500ml verdeeld.

Hoewel de recepten niet veranderd zijn, was het bij de productie een echte uitdaging om de ambachtelijke werkmethoden te behouden: niet-gestandaardiseerde rauwe melk en rauwe room, prijzen waarop bij de boeren niet is afgedongen, smaken in de atelier bereid, grondstoffen niet of nauwelijks bewerkt buiten onze atelier, geen poedervormige toevoegingen, geen geur- en smaakstoffen enz.

En dat allemaal 100% biologisch…

Blijft Sikou nog een ambachtelijk product als het grotendeels in buurtwinkels wordt verkocht?

Sikou werd door de Commissie van ambachtslieden als ambachtelijk erkend na invoering van de wet van 19 maart 2014.

Iedereen heeft natuurlijk een eigen opvatting over wat ambachtelijk is: een vak gebaseerd op voorouderlijke kennis, op het gebruik van een bepaald soort installaties of voornamelijk door de mens met de hand gemaakt? Gebaseerd op het gebruik van grondstoffen van uitstekende kwaliteit, die volgens de regels van het vak worden verwerkt? Blijft ambachtelijk werk beperkt tot bereidingen op de plaats van verkoop, of tot een geheime en plaatselijke productie?

Dit idee van geheime productie is altijd al in strijd geweest met onze allereerste intentie: roomijs dat volgens de regels van het vak en van goed vakmanschap werd bereid, aan zoveel mogelijk mensen aanbieden op een markt waar de kwaliteit als bedenkelijk wordt beschouwd.

U kent onze filosofie en onze ingrediënten voldoende om een oordeel te vellen, of zoals we onze klanten gewoonlijk zeggen: oordeelt u zelf; al de rest is van geen belang