Rauwe melk. Wat is het nut ?

Ons doel is het verkrijgen van een eindproduct met een 'hoge voedingskwaliteit' dat de natuurlijke essentiële voedingsstoffen van de oorspronkelijke grondstof bevat, zoals melkzuren, minerale zouten of vitaminen.

Het belang wordt nog groter als je weet dat melk en room samen niet minder dan 75% van het eindproduct vormen.

We bekomen deze 'hoge voedingswaarde' door met onbewerkte grondstoffen te werken, producten met een zogenaamde 'integriteit' die minder of niet verwerkt worden door de agro-industrie en door bewuste productieprocessen.

We gebruiken geen melkpoeder, cacao of eipoeder, maar we werken met verse hoevemelk en room die bovendien rechtstreeks bij een boerderij worden gekocht en dus niet van een melkfabriek komen. Omdat de producten bestemd zijn om te worden ingevroren worden ze bijgevolg niet behandeld voor langdurige opslag zoals in zuivelfabrieken (geen UHT behandeling, geen homogenisering van melk door microniseren, geen standaardisatie van de melk of room).

De voedingswaarde van gevriesdroogde grondstoffen of melk verwerkt door de zuivelindustrie is inderdaad twijfelachtig.

Om houdbare melk te verkrijgen, welgekend als melk in karton, past de zuivelindustrie behandelingen toe die een langere houdbaarheid garanderen, zoals UHT.

Een andere behandeling is de homogenisatie door microniseren. Dit proces verstoort het stremmen en de scheiding van melk in lagen (room, wei, water, vet etc). Daarom hoeven we ons melkpak niet meer te schudden voor het openen. De derde behandeling is een standaardisatieproces waardoor melk steeds dezelfde hoeveelheid vet bevat (3,5% melkvet voor volle melk, half zoveel voor halfvolle melk, etc).

Als deze behandelingen distributie van melk en room in distributienetwerken mogelijk maken en voldoen aan de edicten van de markt ten aanzien van standaardisatie is dit niet zonder gevolgen voor de essentiële voedingsstoffen die oorspronkelijk aanwezig zijn in melk. Deze behandelingen zijn schadelijk en zijn niet langer gerechtvaardigd in de productie van roomijs omdat problemen als houdbaarheid en scheiding van melk in lagen worden voorkomen door de bevriezing. We geloven ook niet echt in de vermeende wens van de consument om standaard producten te eisen. Als de consumenten seizoensgebonden effecten aanvaarden voor groenten en fruit aan het eind en begin van het seizoen, waarom zouden ze het niet begrijpen met betrekking tot koemelk?

De enige behandeling die bij Sikou toegepast wordt op rauwe hoevemelk en room is een milde pasteurisatie, die zachter en beter geschikt is voor het specifieke karakter van onze producten.

'Door het weglaten van de UHT-behandeling en micronisering worden de producten beter verdragen door het lichaam. Micronisering van zuivelproducten kan bijvoorbeeld darmkrampen veroorzaken bij sommige mensen. Net zoals we er alles aan doen om de structuur van de voedingsmiddelen te behouden, willen we zeker niet meedoen met de voedingsmiddelenchemie. Het gaat over roomijs met slechts enkele ingrediënten, en dan nog de meest eenvoudige en leesbare en in overeenstemming met wat de natuur biedt.'

Natuurlijk is het gebruik van verse hoevemelk en room complexer te beheren dan het gebruik van poeders en deze complexiteit heeft een impact op de prijs van onze producten. Het resultaat is echter een transparanter eindprodukt dat beter verteerbaar is en met een 'hoge voedingswaarde.' En dat is het handelsmerk van de Sikou producten.

Dit is ons engagement en de keuze die we aan onze klanten aanbieden: om hun voedsel, hun brandstof, te beschouwen niet vanuit het oogpunt van de prijs, maar vanuit de verhouding tussen de prijs en de “tegenhanger” i.e. voedingskwaliteit en de gezondheidsrisico's verbonden aan de opaciteit van de grondstoffen en hun oorsprong.

We maken gebruik van semi-geraffineerde rietsuiker, verse eieren en hele vanillestokjes; er is geen toevoeging van aroma's (zelfs natuurlijke) en we maken de karamel in ons atelier, dit alles bewijst dat we dezelfde wens hebben om de structuur, de transparantie en de 'hoge voedingswaarde' van onze grondstoffen te behouden.