Wat is BIO-controle?

De BIO-certificering geeft onze klanten de garantie dat de grondstoffen van agrarische (en dus niet-chemische) oorsprong zijn, waarbij GGO, pesticiden of chemische herbiciden, kunstmest of zuiveringsslib uitgesloten wordt. Dankzij die certificering zijn de klanten ook zeker van landbouw op basis van landrotatie en met meer respect voor dieren en het milieu.

Wat vee (de koeien) betreft, is de certificering een garantie dat er geen preventieve antibiotica en geen groeihormonen werden toegediend aan het vee en dat het vee niet werd gevoed met dierlijk voeder. Bovendien moet het vee voldoende licht, lucht en ruimte hebben om zich op een natuurlijke manier te kunnen bewegen. Onze koeien hebben enorme weiden tot hun beschikking en dit van februari tot november. Plus een trein aan de horizon als entertainment... U kunt ze bekijken op onze website waar ook Louis te zien is, één van onze boeren.

Biologische certificering kan worden verkregen vanaf het moment dat 95% van de componenten organisch zijn. Bij Sikou zijn al onze recepten 100% gecertificeerd biologisch. Vanuit een praktischer oogpunt bestaat de controle uit minimaal twee jaarlijkse controles. Eén daarvan is op afspraak, de andere gebeurt onverwacht. We moeten dan de gebruikte producten tonen, hoe ze bewaard worden zonder besmettingsgevaar, onze inkoopfacturen die moeten overeenkomen met onze verkoop, de efficiëntie van onze traceerbaarheid, de controles die wij doen op onze biologische leveranciers enz. Het is allesbehalve plezant maar wij zijn daar zeker voorstander van.

Biologische certificering is echter op zichzelf niet voldoende om goede eindproducten te garanderen. Biologische certificering garandeert de naleving van bepaalde specificaties die inhouden dat het product gezond is, van agrarische oorsprong en vervaardigd van grondstoffen. Verder moet alles geproduceerd worden met respect voor ons milieu en de dieren. De biologische certificering kan echter niet garanderen dat de producten gemaakt worden volgens de regels van het vak en zonder vervangers. Vandaar dat er zowel goede biologische eindproducten als slechte biologische eindproducten bestaan, zoals je met elk product hebt.

Dit amalgaam wordt vaak gebruikt. Vanuit een organoleptisch oogpunt is het inderdaad soms het geval dat het industriële, niet-biologisch product 'lekkerder' wordt bevonden dan de biologische product. Omdat dit komt door het gebruik van additieven, smaakversterkers, suiker, zout of toegevoegd vet wat regelmatig gebeurt in de voedingsindustrie, worden de organische tegenhangers aan de kant geschoven. Het is echter zo dat organische producten, ook al lijken ze soms minder 'lekker', zeker in overeenstemming zijn de oorspronkelijke smaak van het product, gezonder en beter zijn voor het milieu en dieren.